| program hösten 2014 | ljud- & bilddagbok | kontakt | hem | Kulturkväll på Cousteau börjar alltid kl 18, med mat, och slutar runt kl 21. Dörrarna öppnas 17.30.

onsdag 10 september 2014

Anna Williams, litteraturprofessor vid Uppsala universitet och författare * Liv och lust hos Agnes von Krusenstjerna *

Anna Williams har skrivit en biografi över Agnes von Krusenstjerna som är mest känd för sina romansviter Fröknarna von Pahlen och Fattigadel som gavs ut på 1930-talet.

Agnes von Krusenstjerna föddes 1894 i Växjö och var dotter till Wilhelm Ernst von Krusenstjerna, då kapten vid Kalmar regemente. Familjen flyttade till Visby och senare till Gävle samt 1909 till Stockholm. Agnes von Krusenstjerna gifte sig 1921 med David Sprengel som var kritiker och författare. 1940 dog hon 46 år gammal av en hjärntumör.

Agnes von Krusenstjerna fick sitt genombrott med Tonyböckerna, en trilogi som gavs ut 1922-26 och handlade om en ung adelsflickas uppvaknande till kvinna. Böckerna skildrade tabubelagda ämnen som sexualitet och sinnessjukdom och väckte uppseende.

Fröknarna von Pahlen, i sju band mellan 1930 och 1935, har kallats en kvinnlig kollektivroman, en släktroman och en biologisk roman. Den tar upp fjorton kvinnors levnadsöden och handlar ytterst om hur kvinnan ska bli fri från de begränsningar som könsskräck och kvinnoförakt orsakar. De fyra sista böckerna i serien utlöste den så kallade Krusenstjernafejden, som utvecklades till en tvåårig, hätsk strid om litteratur och moral. Det var framförallt den öppna skildringen av kvinnors sexualitet som upprörde kritikerna. Flera författare tog däremot Agnes von Krusenstiernas parti, bland andra Karin Boye, Eyvind Johnson, Johannes Edfelt och Torgny Segerstedt.